B-COMPLEX SHAKLEE, Supplement / Vitamin Anti-Stress !

Akibat kekurangan vitamin B complex daripada diet seharian boleh menyebabkan berlaku punca stress. Amalkan B Complex Shaklee suplemen untuk anti-stress. Badan kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan yang optimum. Antara vitamin yang kita perlukan untuk kekal sihat dan cergas adalah vitamin B Complex.

Seperti kita sedia maklum, Vitamin B Complex banyak khasiat dan kelebihannya untuk semua, tak kira kanak-kanak hinggalah orang yang berusia.

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air.

B Complex Shaklee
10 Manfaat B Complex Shaklee

Komponen B Complex terdiri daripada:

  • B1 (Thiamin)
  • B2 (Riboflovin)
  • B3 (Niacin)
  • B5
  • B6 (pyridoxine)
  • B12 (cobalamine)
  • Acid Folic
  • Acid panthothenic
  • Biotin

Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Manfaat daripada Vitamin B1, B6 dan B12

Vitamin B1

Sumber: Beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum

Manfaat:

  • melancarkan metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf

Vitamin B6

Sumber: daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk

Manfaat:

  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA

Vitamin B12

Sumber: hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumpai laut

Manfaat:

  • Mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga

Akibat Kekurangan Vitamin B

Kekurangan Vitamin B Complex boleh menyebabkan:

  • Lemah sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung
  • Pembentukan sel abnormal
  • Mengakibatkan anemia
  • Masalah depresi (tekanan perasaan)
  • Kehilangan daya memori
  • Cepat letih
  • Sesak nafas
  • Insomnia
  • Kurang fokus dan konsentrasi
  • Mudah tersinggung

Kelebihan B-Complex Shaklee

Banyak kelebihan yang terdapat di dalam B-Complex Shaklee:

  • Menghasilkan tenaga serta berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
  • Mengelakkan penyakit beri-beri.
  • Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
  • Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku serta rambut.
  • Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
  • Mencegah stress.
  • Meguatkan antibodi badan.
  • Penting untuk aktiviti sel genetik
  • Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino
  • Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel darah merah
  • Mencegah anemia

Kelebihan Vitamin B Complex Shaklee untuk Kanak-kanak

  • Merangsang pertumbuhan
  • Meningkatkan kemampuan berfikir
  • Memberi tambahan tenaga

Kelebihan Vitamin B Complex Shaklee untuk orang dewasa

  • Menambah tenaga
  • Mengurangkan stress
  • Melambatkan proses uban di rambut
  • Membantu meningkatkan kosentrasi

Kelebihan B-Complex Shaklee untuk Ibu Mengandung

  • Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik
  • Mencegah anemia
  • Membekalkan asid folik yang sangat penting untuk mencegah kecacatan janin

Siapa yang perlu mengambil Vitamin B-Complex Shaklee

  • Ibu yang menyusukan anak
  • Ibu hamil
  • Ibu yang sedang berpantang
  • Mereka yang inginkan kulit yang cantik dan sihat
  • Mereka yang mahu mendapatkan anak
  • Mereka yang mengalami masalah migrain
  • Mereka yang mengalami alahan / eczema
  • Mereka yang mengalami masalah rambut
  • Mereka yang mahu mengawal paras kolestrol

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik untuk diri saya dan keluarga saya. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee.

Saya pasti, anda pun pasti inginkan yang terbaik untuk diri anda dan juga keluarga bukan? Kini, pilihan ditangan anda. Semoga perkongsian saya pada kali ini memberi manfaat kepada anda.

Anda rasa perlukan suplemen tapi tak tahu bagaimana nak bermula?

For more info and to order/join Shaklee, anda boleh klik je button “Contact Me” kat bawah ni:

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna, Insyaallah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Jom Sihat, Jom Nutrisi , Jom Makan Shaklee !

Thanks for reading this entry !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *