Program Detox Shaklee : Perlukah Badan Saya Detox ?

Program Detox Shaklee : Perlukah Saya Detox?Program Detox Shaklee : Perlukah Saya Detox?
Program Detox Shaklee : Perlukah Badan Saya Detox?

Kini, dimana-mana pun orang pasti akan menyebutkan perihal Detox. Pada mulanya saya langsung tidak mengendahkan hal Detox ini. Mungkin sebab saya merasakan badan saya sudah cukup sihat dan belum terlantar di hospital. Mengapa saya perlu ambil cakna kan?

Munurut anda, bagaimana?

Program Detox Shaklee : Kenapa Kita Perlu Detox?
Program Detox Shaklee : Kenapa Badan Kita Perlu Detox?

Hari ini saya akan cuba untuk membuka minda anda melalui checklist yang saya telah kaji serba sedikit mengenai Detox melalui Program Detox Shaklee. Caranya sangat mudah, cuma kita perlu lihat, adakah kita tergolong dikalangan mereka yang perlu menjalani Program Detox Shaklee? Dan jika anda mempunyai salah satu ciri-ciri yang bakal saya ketengahkan, itu petanda badan anda mempunyai tahap toksin yang tinggi. Oleh hal itu, Saya Perlu Detox.

Adakah saya dan anda :

 1. Kerap untuk tidak membuang air besar lebih dari tempoh 24 jam.
 2. Minum kurang dari 3 gelas air putih setiap hari.
 3. Sering mengalami perut tidak selesa pada keadaan biasa mahupun selepas makan.
 4. Sering terdapat lingkaran hitam di bawah mata.
 5. Badan berbau sekiranya tidak memakai pewangi mahupun deodorant.
 6. Mengalami berat badan berlebihan.
 7. Merokok atau sering bersama dengan orang yang merokok.
 8. Nafas atau Mulut berbau.
 9. Letih yang berterusan, rasa lemau, lesu dan tidak bermaya.
 10. Sering mengalami selsema.
 11. Mengalami masalah Alergik.
 12. Sukar untuk Fokus.
 13. Makan daging melebihi 2 kali untuk tempoh 24 jam.
 14. Pengambilan sayur yang terhad (kurang daripada 1/2 cawan sehari).
 15. Mengalami Ekzema, Jerawat atau Psoriasis.

Apa Itu Toksin?

Toksin merupakan bahan buangan beracun yang terdapat di dalam tubuh badan manusia. Terdapat 2 jenis toksin iaitu Toksin Dari Dalam dan Toksin Dari Luar.

1. Toksin Dari Dalam Badan

Terdapat beberapa faktor antara asbab toksin berkumpul dari dalam badan anda.

a. Aktiviti Sel

Antara contoh aktiviti sel ialah pernafasan, pencernaan mahupun sistem perkumuhan. Badan kita ternyata hebat, is boleh meneutralakn aktiviti sel tanpa bantuan pihak luar.

b. Makanan Tidak Tercerna

Pengambilan ubatan yang mengandungi bahan kimia, merokok, rutin minuman keras serta pengambilan makanan yang tidak seimbang tidak dapat dikeluarkan daripada tubuh manusia. Oleh itu, sisa-sisa ini akan terkumpul dimana-mana bahagian organ tubuh manusia.

Yang lebih membimbangkan, sisa-sisa yang terkumpul ini semestinya akan menghasilkan toksin. Sepatutnya, kesemua sisa-sisa ini perlu dikeluarkan dengan cara yang semulajadi melalui dua organ utama iaitu hati dan usus.

c. Gangguan Emosi / Stress

Gangguan emosi mahupun Stress boleh menyebabkan imun sistem kita menjadi rendah. Apabila imun badan kita menjadi rendah, hal inilan antara penyabab utama badan kita mudah diserang penyakit.

2. Toksin Daripada Luar Badan

Toksin yang menyerang dari Luar Badan juga tak kurang hebatnya. Antaranya adalah:

a. Pengambilan Makan Yang Tidak Berkhasiat

Sebagai contoh pengambilan bahan pengawet seperti MSG, bahan pewarna serta perasa tiruan dan lain-lain.

b. Pengambilan Buah dan Sayur Yang Tinggi Bahan Toksin

Sebagai contoh, pada zaman sekarang, penggunaan bahan beracun serangga sangat tinggi untuk industri pertanian. Selain itu, produk GMO turut mengundang kadar toksin yang tinggi di dalam bahan makan kita terutama buah-buahan dan sayur-sayuran.

c. Asap Kenderaan dan Pencemaran Udara

Sabagai conto asap kenderaan, asap dari serombong kilang-kilang, pembakaran terbuka mahupun jerebu merupakan antara toksin dari luar badan yang sangat terdedah kepada diri kita.

d. Pakaian

Sesetengah orang akan tertanya-tanya, mengapa pakaian juga dilabelkan sebagai toksik dari Luar Badan? Hal ini kerana penggunaan pencuci baju juga mengandungi toksik, oleh itu pakaian kita juga turut sama bertoksik.

e. Bahan Kosmetik

Bahab-bahan yang tedapat didalam bahan kosmetik semestinya bertoksik kerana mengandungi bahan kimia yang tinggi. Ini belum lagi termasuk bahan-bahan kimia yang merbahaya yang secara tidak langsung terkandung di dalam produk seharian kita seperti sabun, shampoo, ubat gigi, perapi rambut dan lain-lain.

Program Detox Shaklee

Bermula May 2017, Shaklee Malaysia telah menggalakkan program Jom Detox. Sebenarnya program seumpama ini telah pun diperkenalkan di Shaklee HQ (US), dan mereka sebenarnya telah memperoleh data serta maklumat berkenaan hasil program ini.

Set Detox Shaklee bukan sahaja membuang parasit (cacing) dari dalam badan, malah membunag segala toksin yang telah lama berkumpul di dalam tubuh badan kita. Seolah-olah kita mencuci seluruh badan dari dalam macam tu.

Program Detox Shaklee :Cara Detox Semulajadi
Program Detox Shaklee :Cara Detox Semulajadi

Sistem penyingkiran semulajadi badan anda meneutralkan dan menapis toksin keluar untuk memastikan anda sentiasa kekal sihat. Ada beberapa organ untuk detox, antaranya :

 • Kolon – mengeluarkan najis, toksin, parasit dan bakteria
 • Buah Pinggang – menapis kotoran dalam darah
 • Hati – menapis racun dan bakteria dalam darah
 • Limfa – mengeluarkan toksin daripada sel badan
 • Paru-paru -mengeluarkan gas seperti karbon dioksida
 • Kulit – mengeluarkan toksin berlebihan melalui peluh dan liang roma

Set Detox Shaklee

Program Detox Shaklee
Program Detox Shaklee

1. Vivix

Untuk detox darah. Vivix memperbaiki penghadaman, membantu memperbaharui dan memberi tenaga kepada sel.

2. Herblax

Herblax berfungsi untuk detox usus dan mencuci usus besar. Di samping itu, Herblax juga meransang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita.

3. Peppermint Ginger Plus

Peppermint Ginger Plus berfungsi untuk membantu penghadaman, mencuci usus dan perut, bagus untuk sistem pernafasan (paru-paru, salur pernafasan), mencuci paru-paru, melegakan perut yang sebu atau berangin. membantu tubuh menyerap nutrien, buang angin.

4. DTX Complex

DTX Complex adalah untuk detox hati, buah pinggang dan sistem penghadaman. Bertindak sebagai detoksifikasi. Metabolisme protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang didetoksifikasikan oleh hati. Hati mengawal metabolisme protein. Untuk detox Ammonia, hati juga telah menggabungkan antara bahan-bahan toksik termasuklah sisa-sisa toksik seperti sisa metabolik, sisa racun serangga, dadah, alkohol serta bahan kimia dengan bahan-bahan lain yang kurang bertoksik.

Bahan-bahan ini seterusnya dikumuhkan melalui buah pinggang. Oleh hal yang demikian, dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul, anda seharusnya mempunyai fungsi buah pinggang yang betul terlebih dahulu.

5. Alfalfa Complex

Alfalfa berfungsi untuk detox keselurahan badan. Ia bertujuan untuk mecuci darah, usus, dan hati serta ia meneutralkan badan yang berasid, menyingkirkan asid dari badan, membersihkan hati dari toksin, dan mencantikkan kulit serta otot.

Kelebihan Beli Set Detox Dari Starla

Selain daripadan mendapatkan produk yang dibeli dengan pembelian Set Detox, anda juga berpeluang untuk mendapat:

1. Keahlian Shaklee secara Percuma ! (Anda Jimat RM69)

2. Bonus Pertama bersama Shaklee bernilai RM30 dan keatas.

3. Mendapat akses kepada kepada group istimewa kami yang fokus untuk detox iaitu Starla Empire, (FB Page / Group/ Whatsapp/ Telegram)

Saya sendiri pun sedang Detox sekarang, ayuh sertai kami. JUM !

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik untuk diri saya dan keluarga saya. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee.

Saya pasti, anda pun pasti inginkan yang terbaik untuk diri anda dan juga keluarga bukan? Kini, pilihan ditangan anda. Semoga perkongsian saya pada kali ini memberi manfaat kepada anda.

Anda rasa perlukan suplemen tapi tak tahu bagaimana nak bermula?

For more info and to order/join Shaklee, anda boleh klik je button “Contact Me” kat bawah ni:

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna, Insyaallah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Jom Sihat, Jom Nutrisi , Jom Makan Shaklee !

Thanks for reading this entry !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *