Omega Guard: Kepentingan Omega 3, DHA dan EPA Untuk Otak

Omega Guard: Kepentingan Omega 3, DHA dan EPA Untuk Otak. Kekuatan kardioprotektif asid lemak omega 3 telah didokumenkan secara menyeluruh di dalam pengajian klinikal. Mungkin peranannya kurang mendapat perhatian, walhal ianya paling penting dalam mengoptimumkan banyak aspek fungsi otak dari kemurungan, kognisi, dan ingatan kepada kesihatan mental.

Penyelidikan baru-baru ini telah memberi pemahaman baru untuk kita tentang kemampuan Omega 3 yang mendalam untuk menghentikan penurunan dan patologi berkaitan usia, seterusnya memusnahkan kepercayaan dari kajian yang lepas, bahawa pengecutan otak dan kematian sel saraf progresif dan tidak dapat dipulihkan.

Omega 3 telah terbukti mempunyai ciri-ciri anti-depresi dan neuroprotective. Satu kajian Landmark Study mendapati bahawa penuaan manusia yang mengambil lebih banyak omega 3 telah meningkatkan isipadu gray matter brain dan kebanyakan perkembangan tisu baru diperhatikan pada bahagian otak yang yang memberi signal perasaan bahagia.

Penemuan yang sama muncul dalam jurnal berprestij Lancet. Di salah satu kajian terbesar seumpamanya, para saintis menganalisa diet 12,000 wanita hamil mendapati bahawa kanak-kanak dari mereka yang memakan omega 3 sekurang-kurangnya 48% lebih cenderung untuk mencetak pada tahap quartile terendah pada ujian IQ.

Tahap IQ Untuk Otak Yang Terhasil Daripada EPA dan DHA Yang Berkualiti Tinggi
Tahap IQ Untuk Otak Yang Terhasil Daripada EPA dan DHA Yang Berkualiti Tinggi

Dalam entri ini, kajian terbaru tentang pentingnya asid lemak kepada pertumbuhan, perkembangan, dan fungsi otak manusia secara terperinci. Anda akan belajar tentang kuasa intrinsic mereka untuk memelihara kognisi dan ingatan dan menterbalikkan kehilangan fungsi otak yang berkaitan dengan usia. Anda juga akan menemui penemuan menarik pada keupayaan unik mereka untuk memerangi pelbagai bentuk penyakit mental, gangguan neuropsychiatri, dan tindakan agresif  dari penyakit alzheimer, dan pencerobohan kepada gangguan bipolar dan kemurungan.

EPA dan DHA Nutrien Penting Untuk Setiap Peringkat Umur

Kira-kira 8% daripada berat otak terdiri daripada asid lemak omega 3, ia terdiri dari pembinaan blok anggaran 100 bilion neuron. Asid Docosahexaenoic (DHA) dan Asid Eicosapentanoic (EPA) memainkan peranan penting dalam struktur dan fungsi neuron, ia juga melindungi blok-blok neuron dari kerosakan oksidatif, keradangan, dan kemusnahan kumulatif yang disebabkan oleh faktor luaran yang kronik.

EPA dan DHA akan meresap ke dalam membran saraf omega 3 yang kaya dengan protein dn molekul kompleks yang diperlukan untuk penghantaran elektrokimia seterusnya menerima isyarat. Para saintis baru-baru ini menunjukkan bahawa keseimbangan asid lemak dalam sel otak membantu menentukan sama ada sel saraf yang yang dibina akan melindungi daripada kecederaan dan keradangan, atau merawat kecederaan dan keradangan tersebut.

Omega 3 terkumpul di dalam otak manusia sejak pembentukan janin. Jumlah Omega 3 DHA dikaitkan dengan kecerdasan dan prestasi kognitif terutamanya pada fasa bayi dan kanak-kanak. Tetapi kandungan Omega 3 di dalam membran sel otak yang terlibat dalam kawasan pemprosesan ingatan, berkurangan selari dengan usia yang semakin meningkat dan penyakit otak yang tertentu.

Penemuan ini telah menyebabkan para saintis mengesyaki peranan untuk kemerosotan omega 3 dalam pembentukan penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia yang dikenal pasti seperti penyakit Alzheimer dan penyakit kronik.

erbezaan Antara Otak Yang Sihat dan Otak Yang Mengalami Penyakit Alzheimer
Perbezaan Antara Otak Yang Sihat dan Otak Yang Mengalami Penyakit Alzheimer

Defisit perkembangan awal kandungan omega 3 di dalam otak dikaitkan dengan kematangan otak yang lemah dan neurokognitif yang kurang berfungsi. Ia dikenalpasti terutamanya ketika mereka yang lebih berusia diminta untuk memberi perhatian, kekurangan DHA dan EPA ini secara tidak langsung telah meningkatkan risiko gangguan attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) dan gangguan tingkah laku yang lain. Oleh itu, tahap penurunan DHA dan EPA juga akan menyumbangkan kepada tindakan yang aggresif, kegelisahan, kemurungan, skizofrenia, demensia, dan pelbagai kesihatan mental dan bahkan keadaan jenayah.

Para saintis mempunyai kejayaan besar apabila dapat menterbalikkan asas-asas penurunan fungsi otak yang berkaitan faktor usia (reverse brain age-related), yang mana ia juga dikaitkan dengan kekurangan omega 3. ADHD dan keadaan yang berkaitan juga boleh dicegah atau dikurangkan dengan merancang kehamilan serta ibu menyusu dengan DHA.

Kajian telah dilakukan terhadap tikus muda yang ditambah DHA menunjukkan peningkatan plasticity atau fungsi fleksibiliti dalam perkembangan sel-sel otak mereka, dengan perkembangan synapses yang berprogresif tinggi, iaitu persimpangan elektrokimian yang berhubung dan seterusnya isyarat disampaikan. Manakala kajian terhadap tikus yang lebih berusia pula dilakukan sebagai perbandingan, suplemen omega 3 yang berkadar terbalik dengan perkaitan-usia dapat mengekalkan prestasi pembelajaran dan ingatan daripada kesan anti-oksida dan anti-radang.

Kajian terhadap tikus makmal ini telah menunjukkan bahawa asid lemak omega 3 menghentikan kehilangan reseptor sel otak yang berkaitan dengan usia yang penting untuk menghasilkan memori, dan menunjukkan potensi untuk meningkatkan pertumbuhan neuron.

Kepentingan Omega 3, DHA dan EPA untuk Otak 

Penemuan baru-baru ini mencadangkan bahawa beberapa tingkah laku jenayah dan aggresif berkait rapat dengan paras serum omega 3 yang rendah, yang dikaitkan dengan tahap rendah altruisme, kejujuran dan disiplin diri. Kesan ini mungkin berkaitan dengan perubahan dalam perolehan serotonin yang mengendalikan perilaku pergaulan impulsif dan agresif.

Terdapat data yang kukuh menunjukkan bahawa pengambilan optimum omega 3 pada semua peringkat umur adalah jalan terbaik untuk menangkis jenayah pencerobohan dan permusuhan. Sebagai contoh, 1.5 gram suplemen omega 3 (mengandungi EPA 840mg dan 700 mg DHA) dalam kanak-kanak yang mengidap autistik dengan tantrum, agresif atau tingkah laku yang mencederakan diri sendiri menghasilkan peningkatan yang ketara berbanding dengan plasebo, tanpa kesan buruk.

Dan tahap tekanan (stres) yang dialami oleh pihak sukarelawan yang diberi 1,500 mg DHA setiap hari dilaporkan berkurang berbanding kumpulan yang tidak mengambil apa-apa suplemen. Hal ini menunjukkan peranan adaptogenik untuk omega 3, dimana adaptogen membantu tubuh bertindak balas terhadap tekanan yang dikenakan dalam pelbagai cara.

Dalam sekelompok penyalahgunaan bahan (seperti daun ketum, gam, ganja), mereka telah diberi suplemen dengan 2,225 mg EPA dan 500 mg DHA selama 3 bulan menghasilkan penurunan ketara terhadap skor kemarahan dan keresahan berbanding penerima placebo. Hebatnya, kedua-dua nutrien melengkapi antara satu sama lain, dengan peningkatan EPA yang paling kuat dikaitkan dengan penurunan kadar keresahan, dan DHA yang meningkat menurunkan kadar kemarahan.

Begitu juga dengan tahanan banduan dewasa yang masih muda, pelbagai makanan tambahan yang memaparkan omega 3, menghasilkan pengurangan ketara dalam tingkah laku anti sosial, ganas, agresif dan trangresif (melanggar peraturan).

Bagaimana Untuk Memilih Minyak Ikan Terbaik?

 1. Syarikat Berkualiti

  Tidak semua minyak ikan dicipta sama. Cari syarikat yang boleh anda percayai, dan memiliki sejarah pengeluaran berkualiti.

 2. Ikan kecil atau ikan besar?

  Sebilangan kecil toksin tidak ada masalah dalam ikan kecil. Oleh itu, apabila ikan yang lebih besar makan beribu-ribu ikan kecil, maka terkumpul lebih banyak toksin. Apabila kita bergerak ke atas rantaian makanan, semakin besar ikan, semakin tinggi bioakumulasi terjadi. Minyak ikan yang diambil dari ikan kecil cenderung mempunyai bioakumulasi toksin yang rendah.

 3. Kesucian dan Keselamatan

  Penyulingan molekul – proses yang meletakkan minyak ikan di bawah vakum – membolehkan Ia mendidih pada suhu yang jauh lebih rendah untuk melindunginya dari kerosakan. Ini membolehkan EPA dan DHA dipisahkan daripada logam berat, yang membolehkan toksin menjadi Dikeluarkan. Proses ini juga mengurangkan bau dan rasa yang sedap.

 4. Kemampanan

  Ikan adalah penting dalam diet kita. Kita mesti memastikan mempunyai sumber yang baik pada masa depan. Syarikat yang bertanggungjawab akan memberi perhatian kepada saiz populasi dan had tangkapan dan mengelakkan penghasilan minyak ikan pada masa bertelur untuk kelestarian bekalan jangka panjang

Kelebihan Minyak Ikan Dalam Omega Guard Shaklee

 • Shaklee merupakan Syarikat Nutrisi Semulajadi No 1 di Amerika Syarikat yang telah mempunyai kajian landmark study nya yang telah dikendalikan oleh Saintis pihak ketiga dan mempunyai kesan yang sangat positif untuk setiap produknya. Oleh sebab itu, Shaklee menjadi syarikat pengeluar makanan tambahan semula jadi yang dipercayai ramai.
 • Minyak ikan yang mengandungi Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti ikan sardin, ikan mackerel, ikan herring.
 • Omega Guard tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengadungi banyak toksik.
 • Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
 • Omega Guard sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 yang paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
 • 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905 mg asid lemak Omega 3, EPA dan DHA.
 • Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi tinggi.
 • Kaedah ultratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.
Omega Guard
Omega Guard

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik untuk diri saya dan keluarga saya. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee.

Saya pasti, anda pun pasti inginkan yang terbaik untuk diri anda dan juga keluarga bukan? Kini, pilihan ditangan anda. Semoga perkongsian saya pada kali ini memberi manfaat kepada anda.

Anda rasa perlukan suplemen tapi tak tahu bagaimana nak bermula?

For more info and to order/join Shaklee, anda boleh klik je button “Contact Me” kat bawah ni:

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna, Insyaallah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Jom Sihat, Jom Nutrisi , Jom Makan Shaklee !

Thanks for reading this entry !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *