Kepentingan Minyak Ikan dan Omega 3 Untuk Ibu Hamil

Kepentingan Minyak Ikan dan Omega 3 Untuk Ibu Hamil. Keperluan  pemakanan anda berubah apabila anda hamil, dan professional penjagaan kesihatan sentiasa meneliti manfaat vitamin dan mineral penting. Apa yang anda makan tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan anda, tetapi juga dari bayi anda. Nutrien tertentu boleh memainkan peranan penting dalam kesihatan dan perkembangan bayi anda, dan kajian terbaru menunjukkan bahawa terdapat beberapa manfaat yang berkaitan dengan memakan Omega 3 semasa kehamilan.

Kepentingan Minyak Ikan dan Omega Guard untuk Ibu Hamil
Kepentingan Minyak Ikan dan Omega Guard untuk Ibu Hamil

Apa Yang Membuatkan Bayi Anda Sihat?

Seorang ibu yang sihat akan mempunyai menyediakan sumber nutrien yang lengkap kerana ia adalah konsep utama untuk mempunyai kandungan yang sihat. Sebelum anda bercadang untuk mengambil sebarang vitamin prenatal (kehamilan), sebaiknya anda perlu tahu berkenaan suplemen asid lemak Omega 3 untuk fasa kehamilan, yang mana asid lemak omega 3 adalah lemak penting yang terdiri daripada EPA dan DHA yang kebiasaannya di temui di dalam minyak ikan khususnya.

Asas-asas Omega 3

Omega 3 adalah asid lemak yang penting untuk kesihatan keseluruhan anda, dan boleh didapati dalam makanan dan suplemen tertentu. Terdapat dua jenis asid lemak Omega 3 yang sangat bermanfaat apabila anda mengandung, EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic). EPA berfungsi untuk meningkatkan kesihatan jantung dan sistem imun, manakala DHA membantu menyokong sistem saraf pusat. Pembentukan mata dan otak juga disokong oleh asid lemak Omega 3 ini, yang penting untuk kesihatan bayi anda.

Kebaikan Omega 3 Untuk Ibu Hamil

Asid lemak Omega 3 adalah penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan semasa anda hamil, dan boleh membantu mengimbangi pengeluaran hormon. Apabila tahap hormon anda seimbang, anda boleh mengurangkan risiko-risiko komplikasi kesihatan tertentu. Ada yang boleh termasuk,

  • Mengawal tekanan darah
  • Mengurangkan keradangan dan tindak balas alahan
  • Meningkatkan kesihatan buah pinggang

Asid lemak juga berfungsi untuk membantu mencegah kemurungan dan perubahan mood yang boleh menjadi masalah bagi sesetengah wanita hamil, dan mengambil jumlah harian yang disyorkan Omega 3 juga dapat menurunkan risiko pertumbuhan sel kanser.

Kebaikan Omega 3 untuk Bayi

Pengambilan Omega 3 semasa hamil juga memberi banyak kebaikan kepada bayi anda, yang mana asid lemak adalah amat penting untuk perkembangan mata dan otak. Omega 3 juga boleh mengurangkan risiko anda bersalin bayi pra-matang, dan membantu untk meningkatkan berat bayi anda.

Nutrien penting ini juga perlu bagi anda untuk menghasilkan susu ibu, dan bayi anda memerlukan asid lemak untuk perkembangan kognitif yang betul. Sesetengah kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang menerima jumlah yang disyorkan Omega 3 juga kurang berkemungkinan mengalami alergi.

Sumber Terbaik Omega 3 Semasa Kehamilan

Sumber yang paling biasa adalah asid lemak Omega 3 adalah ikan air sejuk seperti tuna, salmon, herring, sardin, dan ikan bilis. Walaupun ramai wanita hamil bimbang tentang kemungkinan toksin atau paras merkuri yang tinggi, anda juga boleh mencari Omega 3 dalam suplemen minyak ikan yang bergred farmaseutikal yang diyakini selamat. Minyak ikan bergred farmaseutikal ini bukan sahaja bebas daripada sebarang toksin yang berpotensi berbahaya, ia juga merupakan cara yang sempurna untuk wanita hamil memastikan mereka mendapat Omega 3 yang cukup walaupun mereka tidak suka dengan rasa ikan.

Minyak Ikan dan Keselamatan Omega 3

Kebanyakkan pakar penjagaan kesihatan bersetuju bahawa suplemen minyak ikan adalah selamat untuk wanita hamil,  tetapi ia adalah idea yang baik untuk memeriksa dahulu sebelum menukar rutin pemakanan anda. Ia juga penting untuk membaca label sebelum mengambil sebarang suplemen semula jadi untuk memastikan ia mengandungi asid lemak EPA dan DHA.

Pakar penjagaan kesihatan juga mengesyorkan agar anda memberi perhatian khusus kepada rasa dan bau minyak ikan untuk memastikan ia selamat untuk anda dan bayi anda. Sebagai langkah berjaga-jaga keselamatan yang lebih baik adalah juga yang terbaik untuk mengelakkan ikan dalam tin, kerana paras merkuri yang tinggi berpotensi kepada penyebab komplikasi semasa kehamilan.

Bilakah Saya Harus Mula Mengambil Omega 3 dan Berapa Lama?

Minyak ikan Omega 3 berkualiti tinggi yang tulen, harus dimasukkan dalam rejimen suplemen wanita sebelum dan semasa kehamilan, serta semasa menyusu. Kedua-dua EPA dan DHA adalah penting, tetapi DHA sangat penting sepanjang kehamilan dan pada peringkat awal kehidupan bayi.

Lemak Omega 3 ini dipanggil lemak penting kerana ia disintesis oleh badan dan mesti diperolehi melalui diet atau suplemen. Wanita sepatutnya mula mengambil asid lemak Omega 3 ini sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kehamilan untuk membina lemak penting ini, terutamanya ibu yang hamil ketika masih menyusukan bayi yang sebelumnya, yang rapat bersama, ia boleh mengurangkan tahap asid lemak omega 3 dan DHA kepada ibu khususnya.

Bolehkah Saya Makan Ikan Sahaja Setiap Hari Untuk Memenuhi Keperluan Omega 3?

Sebenarnya tidak boleh. Walau bagaimanapu, FDA mengesyorkan bahawa wanita hamil, menyusu, atau merancang untuk hamil perlu makan 8 hingga 12 auns (2 hingga 3 hidangan) ikan rendah merkuri setiap minggu.

Namun, anda perlu berjaga-jaga mengenai ikan-ikan ini yang berkemungkinan mengandungi logam berat seperti merkuri untuk beberapa jenis ikan yang tertentu, hal ini akan menimbulkan komplikasi yang serius terhadap kandungannya.

Omega Guard Minyak Ikan Berkualiti Tinggi
Omega Guard Minyak Ikan Berkualiti Tinggi

Jadi, pengambilan suplemen minyak ikan yang bergred farmaseutikal seperti Omega Guard Shaklee telah menjadi sumber yang dipercayai sebagai cara yang selamat dan murni untuk mendapatkan EPA dan DHA.

Kenapa Bayi Saya Perlukan DHA?

DHA adalah penting untuk memastikan perkembangan sistem otak janin, mata, imun dan saraf yang optimum. Pengambilan asid lemak omega 3 adalah penting, tetapi anda perlu ingat bahawa pengambilannya sepanjang kehamilan juga penting. Hal ini kerana, jumlah DHA dari badan ibu akan berkurangan setelah dipindahkan kepada janin.

Pada trimester ketiga, jumlah perkembangan otak terbesar berlaku dan DHA dipindahkan pada kadar yang lebih tinggi dari ibu kepada bayi pada masa ini. Pengagihan semula DHA dari ibu kepada bayi ini penting untuk memastikan perkembangan otak janin, mata, sistem imun, dan saraf yang optimum tetapi ianya berisiko dengan masalah yang berkaitan seperti hilang memori dan menjadi pelupa sekiranya ibu kekurangan DHA untuk diri sendiri.

Adakah DHA juga Penting Selepas Bersalin?

Ya, selepas bersalin tahap DHA ibu didapati sangat rendah terutama ibu yang menyusu badan. Hal ini kerana DHA yang terdapat pada ibu telah dipindahkan kepada bayi melalui susu badan. Namun begitu, keperluan DHA untuk bayi anda menjadi satu kemestian kerana bayi anda masih melalui fasa perkembangan otak sehingga berusia 2 tahun hingga saat ini.

Menurut para penyelidik di University Of Kansas, bayi yang dilahirkan daripada ibu yang mempunyai kadar DHA yang tinggi dalam darah ketika bersalin mempunyai daya fokus dan perhatian yang lebih tinggi mengjangkau usia bayi dua tahun. Dalam tempoh enam bulan pertama, tahap IQ dan perkembangan otak mereka 2 tahun lebih matang berbanding ibu mengandung yang mempunyai tahap DHA yang lebih rendah dalam darah. Menurut ketua penyelidikan ini, John Colombo, PhD, tahap fokus dan perhatian dianggap sebagai komponen kecerdasan minda yang sangat penting pada awal kehidupan kanak-kanak dan bayi.

Apa Lagi Yang DHA Boleh Beri Kepada Bayi Saya?

Mendapat DHA yang cukup semasa mengandung dapat mempengaruhi tingkah laku, perhatian, fokus, dan pembelajaran anak-anak. Antara kebaikan lain yang anda boleh dapat dari DHA yang mencukupi semasa kehamilan adalah risiko penurunan alahan pada bayi dan pengaruh positif terhadap perkembangan imun si manja.

Tahap DHA otak yang lebih rendah dikaitkan dengan defisit kognitif dan menunjukkan perilaku peningkatan tahap keresahan, agresif, dan kemurungan pada kanak-kanak. Minyak ikan adalah sumber DHA yang selamat dan semulajadi, sesuai untuk ibu hamil dan menyusukan bayi. Pakar antarabangsa mengesyorkan 300-600 mg DHA setiap hari untuk wanita hamil dan menyusu.

Pastikan anda mengambil produk minyak ikan berkualiti tinggi yang diproses dengan teliti untuk menghilangkan pencemaran alam sekitar seperti logam berat, PCB, dan dioksin. Kajian telah menyimpulkan bahawa minyak ikan mungkin merupakan sumber DHA yang lebih sihat daripada ikan yang terkena toksin alam sekitar yang mana boleh dikeluarkan dari minyak ikan.

Omega Guard Minyak Ikan Terbaik
Omega Guard Minyak Ikan Terbaik

Sebagai seorang pengamal, saya telah mendapati Omega Guard Shaklee mengandungi DHA secukupnya memenuhi keperluan ibu semasa hamil demi memastikan kesucian, kualiti dan kesegaran. Omega Guard Shaklee juga telah dirumuskan minyak ikan berbentuk kapsul untuk keperluan asid lemak omega 3 si manja.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik untuk diri saya dan keluarga saya. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee.

Saya pasti, anda pun pasti inginkan yang terbaik untuk diri anda dan juga keluarga bukan? Kini, pilihan ditangan anda. Semoga perkongsian saya pada kali ini memberi manfaat kepada anda.

Anda rasa perlukan suplemen tapi tak tahu bagaimana nak bermula?

For more info and to order/join Shaklee, anda boleh klik je button “Contact Me” kat bawah ni:

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna, Insyaallah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Jom Sihat, Jom Nutrisi , Jom Makan Shaklee !

Thanks for reading this entry !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge