Alzheimer: Berpunca Dari Kekurangan Vitamin B dan Asid Lemak Omega 3

Alzheimer: Berpunca Dari Kekurangan Vitamin B dan Omega 3. Otak manusia adalah sistem yang sangat kompleks yang memerlukan pelbagai nutrien untuk berfungsi dengan baik. Kepandaian, ingatan, kelakuan, dan tumpuan semua dipengaruhi oleh pemakanan otak yang betul. Muda atau tua, status pemakanan kita memainkan peranan penting dalam menentukan sejauh mana fungsi otak kita.

Perbezaan Antara Otak Yang Sihat Dan Otak Yang Mengalami Penyakit Alzheimer Perbezaan Antara Otak Yang Sihat Dan Otak Yang Mengalami Penyakit Alzheimer[/caption]

Satu kajian baru dari University Oxford menekankan betapa pentingnya melihat dan kaitan interaksi antara hanya dua nutrien otak yang paling utama, iaitu asid lemak Omega 3 dan Vitamin B. Dimana kedua-dua nutrien penting ini berkeupayaan untuk mencegah penurunan mental yang berkaitan usia.

Bukti saintifik yang sangat besar menunjukkan bahawa kecerdasan, ingatan, tingkah laku dan kepekatan semuanya dipengaruhi oleh nutrisi pemakanan otak yang betul. Tetapi, untuk sebahagian besar, kajian ini telah mengambil kira faktor individu, termasuklah kaitan antara kedua-dua nutrien tersebut juga.

Contohnya, satu kajian pada 2014 yang dijalankan di Jabatan Klinikal Neurosains Oxford yang melibatkan 156 pesakit tua yang mengalami gangguan kognitif ringan dan berisiko tinggi untuk mengidap penyakit Demensia dan Alzheimer.

Pasakit dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu satu kumpulan mengambil makanan tambahan harian dengan 800 mg Asid Folik, 20 mg Vitamin B6 dan 500 mg Vitamin B12. Manakala kumpulan yang lain hanya dibekalkan makanan tambahan placebo.

Sebelum percubaan dan semasa ujian, para penyelidik menggunakan teknik imbasan Magnetic Renosance Imaging (MRI) untuk mengukur tahap atrofi grey matter pesakit di dalam otak mereka. Atrophying (tahap penyusutan) grey matter adalah tanda perkembangan penyakit alzheimer dan pembentukan penyakit demensia.

Purata Kasar Kekurangan Gray Matter Kepada Pengidap Alzheimer
Purata Kasar Kekurangan Gray Matter Kepada Pengidap Alzheimer

Setelah selesai kajian selama dua tahun itu, para penyelidik mendapati bahawa mereka yang diberikan suplemen Vitamin B mempunyai kira-kira 7 kali kurang  pengecutan grey matter dari kumpulan yang mengamalkan placebo.

Para penyelidik juga mendapati bahawa mereka yang mengalami masalah grey matter yang paling cepat menyusut mempunyai tahap homocysteine yang lebih tinggi, dan elemen homocysteine yang tinggi ini akan menerima dahulu manfaat terbesar dari makanan tambahan Vitamin B bagi mengelakkan berlakunya pengecutan grey matter yang lebih agresif.

Dalam kesimpulan kajian mereka, para penyelidik menyatakan: “Keputusan kami menunjukkan bahawa  makanan tambahan Vitamin B dapat memperlambatkan atrofi kawasan otak tertentu yang merupakan komponen penting dalam proses penyakit Alzheimer dan yang berkaitan dengan penurunan kognitif.”

Satu lagi faktor pemakanan utama untuk fungsi otak yang betul adalah rantai panjang Asid Lemak Omega-3, EPA dan DHA yang terdapat dalam makanan tambahan minyak ikan dan ikan. Kepentingan asid lemak Omega-3 untuk fungsi otak berkaitan dengan peranan mereka dalam komposisi fosfolipid terhadap membrane sel saraf. Kajian ini telah menunjukkan bahawa pengaruh EPA dan DHA:

  • Kecairan Membran Sel Otak (Fluidity of Brain Cell Membranes)
  • Sintesis Neurotransmitter (Neurotransmitter Synthesis)
  • Pengikat Neurotransmitter (Neurotransmitter Binding)
  • Penghantaran Isyarat (Signal Transmission)
  • Aktiviti enzim utama yang memecah neurotransmitter seperti serotonin, epinephrine, dopamine, dan norepinephrine.

Kajian Klinikal dengan tambahan EPA + DHA dari minyak ikan pada pesakit dengan pelbagai keadaan psikologi termasuk Attention Deficit Disorder (ADD)- Gangguan Defisit Perhatian dan kemurungan mengesahkan kepentingan makanan tambahan untuk meningkatkan tahap EPA + DHA. Minyak ikan juga  penting untuk melindungi penurunan mental yang berkaitan usia dan penyakit alzheimer.

Walaupun penyelidikan telah menegaskan bahawa suplemen Vitamin B dan asid lemak Omega 3 dapat membantu melambatkan penurunan mental pada warga tua dengan masalah ingatan, interaksi antara kedua-dua pendekatan  sumber nutrisi ini tidak benar-benar diperiksa hingga kini.

Satu kajian antarabangsa yang diketuai oleh Universiti Oxford dan Universiti Arab Bersatu kini telah menemui bahawa tahap asid lemak omega 3 yang lebih tinggi di dalam otak boleh meningkatkan kebaikan Vitamin B dalam fungsi kecacatan kognitif yang ringan.

Kumpulan ini mengkaji lebih daripada 250 orang yang mengalami Gangguan Kognitif Ringan (Mild Cognitive Impairment, MCI) mencerminkan peringkat pertengahan antara jangkaan penurunan kognitif disebabkan faktor usia dan penurunan kognitif yang disebabkan penyakit demensia. Orang yang mengalami kerosakan kognitif ringan boleh mengalami masalah dengan ingatan, bahasa, pemikiran dan penilaian, tetapi secara amnya ia tidaklah menyebabkan masalah besar dalam kehidupan sehari-harian dan aktiviti biasa.

Kemerosotan kognitif yang ringan boleh meningkatkan risiko kemudian berkembang menjadi penyakit Alzheimer atau demensia yang lain, tetapi tidak semua orang yang mengalami MCI berkembang menjadi demensia.

Pada permulaan kajian, setiap orang diberi satu set ujian untuk mengukur tahap kognisi mereka, dan mempunyai ujian darah untuk menentukan tahap asid lemak Omega 3, EPA dan DHA dalam darah mereka. Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan yang dipilih secara rawak yang menerima sama ada suplemen Vitamin B atau pil plasebo selama dua tahun. Prestasi kognitif mereka juga di ukur dan keputusannya dibandingkan dengan keputusan asas dari permulaan kajian.

Apa yang ditemui oleh para penyelidik ialah untuk orang yang mempunyai tahap EPA + DHA yang rendah dan suplemen Vitamin B tidak mempunyai sebarang kesan. Tetapi bagi mereka yang mempunyai tahap asas EPA+DHA, Vitamin B sangat berkesan dalam mencegah penurunan kognitif berbanding dengan plasebo. Hasilnya adalah perubahan permainan kerana mereka menunjukkan interaksi yang jelas dan Vitamin B hanya memperlambatkan kadar atrofi otak dalam MCI pada mereka yang mempunyai tahap EPA+DHA yang baik.

Kumpulan penyelidik kini sedang membuat kajian untuk menguji gabungan Vitamin B dan Omega 3 (EPA+DHA) untuk memperlambatkan penukaran dari MCI kepada penyakit Alzheimer.

Kepentingan Fungsi Vitamin B dan Asid Lemak Omega 3

Berikut adalah maklumat penting untuk pengetahuan kita semua. Ubat tidak berfungsi untuk memperbaiki atau memulihkan MCI. Dalam semakan sistemik yang dibiayai oleh Rangkaian Keberkesanan Dadah dan Rangkaian Keselamatan (Drug Efficacy and Safety Network), Institut Penyelidikan Kesihatan Kanada, terdapat lapan ujian klinikal secara rawak dan 3 laporan digunakan untuk menilai keselamatan dan keberkesanan pelbagai jenis ubat yang disebut sebagai “meningkatkan daya kognitif” seperti Razadyne, Exelone, Aricept untuk kecacatan kognitif yang ringan.

Keputusan menunjukkan bahawa ubat-ubatan ini tidak meningkatkan kognisi atau fungsi di kalangan pesakit dengan MCI dan dikaitkan dengan risiko kesan sampingan yang lebih besar terutama loya, cirit-birit, dan muntah daripada placebo. Penyelidikan mendapati “Penemuan kami tidak menyokong penggunaan “penekanan kognitif” terutamanya pada kecacatan kognitif yang ringan“.

Secara kasarnya ia adalah matlamat utama untuk meningkatkan fungsi otak dengan makanan otak yang mengandungi nutrisi lengkap, kerana banyak kajian telah menunjukkan bahawa fungsi otak secara langsung berkaitan dengan status pemakanan. Status pemakanan yang tinggi sama dengan fungsi mental yang lebih tinggi.

Faktor utama diet yang mengurangkan risiko demensia dan penyakit Alzheimer daripada populasi kajian asas  adalah mengamalkan diet yang mengandungi ikan yang lebih tinggi kandungan asid omega 3, asid lemak ‘monounsaturated’ (terutamanya dari minyak zaitun), mengamalkan diet anti-oksida yang tinggi (seperti wain merah untuk non-muslim, Vivix untuk pesakit Muslim), dan mengamalkan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kurang kanji (non-starchy fruits). Ia merupakan faktor yang memberi perlindungan tertinggi terhadap alzheimer dan penyakit demensia berbanding mengamalkan diet pemakanan tunggal.

Satu makanan yang sangat membantu ialah blueberry dan elderberry atau ekstrak blueberry dan elderberry. Dalam kajian penyelidikan haiwan, para penyelidik mendapati bahawa elderberry dan blueberry membantu melindungi otak  daripada tekanan oksidatif dan hilang ingatan kerana ia mengandungi bahan anti-oksida yang tiggi.

Di samping mengamalkan pemakanan diet seimbang, kita juga disarankan untuk mengamalkan makanan tambahan terutamanya formula vitamin dan mineral yang berpotensi tinggi untuk membekalkan otak dengan suplemen yang mengandungi 1,000 hingga 3,000 mg gabungan EPA dan DHA dari minyak ikan yang berkualiti tinggi. Pengambilan asid lemak omega 3 yang lebih tinggi dikaitkan dengan skor mood dan mental yang lebih tinggi.

Omega Guard
Omega Guard

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik untuk diri saya dan keluarga saya. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee.

Saya pasti, anda pun pasti inginkan yang terbaik untuk diri anda dan juga keluarga bukan? Kini, pilihan ditangan anda. Semoga perkongsian saya pada kali ini memberi manfaat kepada anda.

Anda rasa perlukan suplemen tapi tak tahu bagaimana nak bermula?

For more info and to order/join Shaklee, anda boleh klik je button “Contact Me” kat bawah ni:

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna, Insyaallah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Jom Sihat, Jom Nutrisi , Jom Makan Shaklee !

Thanks for reading this entry !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge