Cara Berhenti Rokok Dengan Cepat, Mudah dan Berkesan

Cara Berhenti Rokok Dengan Cepat, Mudah dan Berkesan. Tahukah anda, dianggarkan hampir 12 buah klinik kerajaan mampu dibina dalam masa sehari hasil kutipan jualan rokok yang mencecah RM375 juta sehari. Nilai itu dikira berdasarkan jumlah perokok di Malaysia yang mencecah seramai 4.7 juta bersamaan nilai minimum sekotak rokok ialah RM17.

Walaupun anggaran itu kelihatan seperti tidak masuk akal namun itulah nilai yang patut kita sedari. Saban tahun, bilangan perokok semakin meningkat seolah-olah kempen yang dibuat di semua peringkat bagaikan tidak memberi kesan apa-apa kepada mereka, sedangkan angka kematian akibat merokok yang mencecah hampir 6 juta orang setiap tahun semakin meningkat.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata, angka perokok di Malaysia berada pada tahap membimbangkan ketika itu. Setiap tahun jumlahnya semakin meningkat di mana pelajar-pelajar berusia dalam lingkungan 14 hingga 15 tahun dikesan sudah mulai merokok.

Tinjauan Kesihatan melalui Global Adult Tobacco Survey (GATS) Malaysia 2011, kadar perokok dalam kalangan orang dewasa berumur 15 tahun ke atas secara keseluruhannya ialah 23.1 peratus daripada 47 juta orang dewasa. Daripada angka itu juga seramai 46.4 peratus ialah perokok lelaki dan 1.5 peratus ialah perokok wanita.

Cara Berhenti Rokok Dengan Cepat, Mudah dan Berkesan

Rokok Membawa Padah

Meskipun pelbagai kempen telah dilakukan termasuklah melarang sebarang iklan di kaca televisyen mahupun di papan papan iklan, kempen ‘Tak Nak Merokok‘,’Kempen Nafas Baru Ramadhan’ dan sebagainya namun kejayaannya masih terlalu jauh untuk dicapai.

Sejak tahun 2013, kempen Nafas Baru Ramadhan sudah dibuat di semua peringkat. Namun kejayaannya masih agak terhad. Meskipun begitu, Kementerian Kesihatan Malaysia tidak berputus asa. Pada tahun ini, sekali lagi program ini dianjurkan bagi memberi kesedaran bahaya merokok.

Terdapat tiga jenis racun yang paling utama di dalam rokok iaitu tar, nikotin dan karbon monoksida. Tar mengandungi sekurang kurangnya 43 jenis bahan kimia penyebab kanser. Manakala nikotin, seperti dadah heroin, amfetamin dan kokain yang bertindak balas dalam otak menyebabkan ketagihan. Manakala karbon dioksida pula boleh menjejaskan bekalan oksigen ke tisu-tisu tubuh.

Walaupun program ini dilihat kurang berjaya, namun sejak ia dibuat empat tahu lalukira kira 18 peratus peserta yang mendaftar berjaya berhenti merokok dan kini ia meningkat kepada 27 peratus pada tahun 2016.

20 jam tidak merokok

Berhenti merokok bukan lah satu perkara mudah. Walaupun mereka sedar keburukan tabiat merokok, namun akibat ketagihan yang dicipta dalam sebatang rokok menghalang kerja kerja kebaikan dilaksanakan. Namun begitu, hasil kajian mendapati 95 peratus perokok muslim menyatakan lebih mudah berhenti merokok dalam bulan Ramadhan.

Ini kerana sepanjang bulan Ramadhan, perokok tidak menunjukkan gejala gian walaupun pada perokok tegar, dan ini merupakan satu perkara sukar untuk dijelaskan oleh sains. Kerana itulah, program ini boleh berjaya sekiranya perokok benar-benar menjauhi sumber kerana ketagihan boleh dikawal dalam bulan mulia ini.

Kita berpuasa hampir 14 jam sehari dan selama itu juga mereka mampu menahan diri melalui program Nafas Baru itu, perokok dinasihatkan untuk menahan diri selama lebih kurang 14 jam ditambah dengan enam jam waktu tidur dan dua jam waktu sembahyang sunat terawih menjadikan jumlahnya 20jam.

Cara Berhenti Rokok Dengan Cepat, Mudah dan Berkesan

Jom Berhenti Rokok

Manakala baki empat jam inilah yang menjadi waktu ketagihan, ini kerana tubuh mereka sudah terbiasa dengan nikotin dan ketiadaannya dalam tempoh dua hingga empat jam menyebabkan gejala gian hadir.

Justeru mendaftarlah dalam program ini agar gejala itu dapat dihapuskan sedikit demi sedikit. Kini terdapat 924 buah pusat di seluruh Malaysia termasuklah hospital kerajaan, klinik swasta dan komuniti farmasi yang mengambil bahagian.

Melalui program ini, perokok akan diberi nasihat serta cara-cara terbaik berhenti merokok selain membekalkan ubat ubatan seperti nikoti dan non nikotin dalam bentuk gula-gula dan patch.

Gubal akta rokok

Rokok ketika ini berada di bawah Akta Makanan 1983 iaitu Peraturan-peraturan Kawalan Tembakau. Pihak kami sedang menggubal undang-undang baru khas untuk tembakau dan hasil-hasil tembakau iaitu Akta Kawalan Tembakau dan Rokok, ini termasuklah vape. Ini cadangan awal dan kini di peringkat Penasihat Undang-undang yang memerlukan masa dua tahun sebelum diputuskan bermula dari November 2016 hingga November 2018.

Dalam akta tersebut juga pihak kerajaan mencadangkan umur pembeli dilanjutkan daripada 18 tahun ke atas kepada 21 tahun ke atas. Begitu juga syarat pembeli sekarang berusia 18 tahun boleh membeli tetapi tidak boleh dijual.

Untuk akta baru, usia 18 tahun tak boleh beli dan tak boleh jual. Terdapat lagi beberapa cadangan lain akan tetapi akan dimaklumkan kemudian,” katanya ketika dalam Majlis Pelancaran Program Nafas Baru Ramadhan 2017.

Keburukan Merokok dan Mengapa Perlu Berhenti Merokok

 • Merokok memberi keburukan kepada semua orang. Ia tidak memberi kebaikan kerana merokok memberi kesan buruk kepada orang sekeliling anda terutama ahli keluarga. Ibu yang mengandung boleh melahirkan anak tidak cukup bulan, kurang berat badan atau mati selepas lahir.
 • Kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok boleh menyebabkan kanak-kanak sering sakit dengan mengalami perkembangan paru-paru yang lemah serta boleh menyebabkan asma atau lelah.

Faedah Yang Diperoleh Selepas Berhenti Merokok

  • Panjang Umur
   Satu dari dua perokok akan mati lebih awal disebabkan penyakit berkaitan merokok. Merokok membunuh hampir 5 ribu rakyat Malaysia setiap tahun.
  • Terhindar Dari Bahan Yang Berbahaya
   Asap rokok mengandungi hampir 4,000 bahan kimia dan 50 daripadanya boleh menyebabkan kanser
  • Mencegah Penyakit Merbahaya
   Hampir 40 jenis penyakit yang berkait dengan merokok. Kanser paru-paru, sakit jantung, penyakit paru-paru yang kronik, strok dan ulser di bahagian lapisan kulit perut adalah antara penyakit-penyakit bahaya akibat tabiat merokok.
  • Kehidupan yang lebih sihat kerana mereka yang tidak merokok kuran g mendapat batuk, selsema, dan lain-lain penyakit pernafasan berbanding dengan perokok.
  • Mencegah daripada mendatangkan keburukan kepada orang lain kerana apabila anda merokok, ia memberi kesan kepada orang sekeliling anda, di amana asap rokok tersebut boleh mendatangkan serangan asma dan lain-lain penyakit berkaitan dengan pernafasan.
  • Menjadi contoh yang baik terutama untuk keluarga dan anak-anak.
  • Meningkatkan tahap kecergasan dan memilliki badan yang sihat.
  • Meningkatkan deria bau dan rasa.
  • Memiliki gigi yang putih dan nafas yang segar.
  • Rambut dan pakaian tidak berbau asap rokok.
  • Melindungi alam sekitar dari pencemaran asap rokok.
  • Puntung rokok yang dibuang oleh perokok boleh menyebabkan kebakaran.
 • Semestinya menjimatkan wang.

Inisiatif Berhenti Merokok

 1. Melengah-lengahkan iaitu cakap pada diri sendiri tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar sehinggalah anda tidak merasa ketagihan merokok.
 2. Menarik nafas panjang iaitu tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.
 3. Minum air dengan kuantiti yang banyak terutamany air masak. Elakkan minuman berkafein seperti nescafe dan kopi.
 4. Menyibukkan diri dengan berbuat sesuatu bagi mengalaih fikiran dan untuk melupakan rokok.
 5. Menjauhkan diri daripada orang yang merokok. Cuba jauhkan diri dengan rakan yang merokok sehinggalah anda benar-benar telah berjaya berhenti merokok.
 6. Mengelakkan diri daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok seperti berkumpul atau melepak bersama kawan yang merokok.
 7. Mengunyah sesuatu seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis.
 8. Membasuh tangan selalu.
 9. Mandi dengan kerap.
 10. Meregangkan otot dengan melakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.
 11. Meditasi iaitu dengan menenangkan diri supaya dapat berfikir dengan rasional.
 12. Memohon doa iaitu berdoa kepada Allah agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhenti merokok buat selama-lamanya.
 13. Mengamalkan suplemen semulajadi yang tinggi bahan antioksida seperti Vivix, Carotomax Shaklee, Sustain Release Vitamin C Shaklee dan Vitamin E Complex Shaklee

Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Untuk Berhenti Merokok.

Apabila seseorang itu  merokok, bahan kimia yang terkandung dalam asap rokok akan menghasilkan redikal bebas dalam tubuh perokok tersebut. Semakin banyak asap rokok yang dihisap, semakin bertoksiklah badan dan semakin banyak radikal bebas dihasilkan.

Radikal bebas adalah melokul-molekul yang tidak stabil dalam badan kita dan molekul tersebut akan membentuk chain reaction untuk mereka stabil. Chain reaction inilah yang memusnahkan komponen dalam sel seperti DNA dan membran sel. Apabila sel dalam badan telah musnah, hal inilah yang menjadi punca kerosakan organ dan membuka badan kita kepada penyakit-penyakit kronik.

Mudahkan? rokok ada bahan kimia yang menghasilkan radikal bebas dalam tubuh, radikal bebas akan membentuk chain reaction yang memusnahkan sel seterusnya organ dan seterusnya menyebabkan pelbagai penyakit.

Jadi, perkara utama yang kita perlu halang adalah pembentukan radikal bebas tadi. Namun bagaimana caranya?

Dengan pengambilan antioksidan yang mencukupi. Antioksidan ialah molekul yang berinteraksi dengan radikal bebas dan memusnahkan chain reaction tadi tanpa merosakkan sel.

Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E adalah contoh antioksidan yang biasa kita dengar. Satu lagi antiooksidan yang sangat hebat ialah resveratrol.

One study demonstrated that resveratrol was 95% efficient at preventing lipid peroxidation, compared to 65% for vitamin E and 37% or vitamin C

Resveratrol mempunyai kuasa yang berganda-ganda dari vitamin A, vitamin C dan vitamin E.

Vivix mengandungi kandungan resverarol yang tinggi dan bertindak sebagai antioksidan yang sangat berkuasa. Antioksidan ini seolah-olah ‘pengutip sampah’ dalam tubuh manusia. Bila kita merokok, banyak toksin yang terkumpul dalam badan kita.

Jadi antioksidan inilah yang membersihkan tubuh kita daripada toksin tersebut sehingga satu tahap, apabila toksin-toksin tersebut sudah hilang atau berada pada tahap minima, antioksidan tersebut akan terus ‘mengutip’ toksik-toksik baru daripada memasuki tubuh. Jadi, jika anda mengamalkan pemakanan dengan antioksidan.

Bagaimana Vivix Membantu?

Apabila seseorang itu merokok, bahan kimia yang terkandung dalam asap rokok akan menghasilkan radikal bebas dalam tubuh perokok tersebut. Semakin banyak asap rokok yang dihisap, semakin bertoksiklah badan dan semakin banyak radikal bebas dihasilkan.

Radikal bebas adalah molekul-molekul yang tidak stabil dalam badan kita dan molekul tersebut akan membentuk chain reaction untuk mereka stabil. Chain reaction inilah yang memusnahkan komponen dalam sel seperti DNA dan membran sel. Dan apabila sel kita musnah, hal inilah yang membawa kepada kerosakan organ dan mendedahkan badan kita kepada penyakit-penyakit kronik.

Mudahkan? rokok ada bahan kimia yang menghasilkan radikal bebas dalam tubuh, radikal bebas akan membentuk chain reaction yang memusnahkan sel seterusnya organ dan membawa pelbagai penyakit.

Jadi, perkara utama yang kita perlu halang adalah pembentukan radikal bebas tadi. Namun bagaimana?

Jawapannya mudah, hanya dengan pengambilan makanan yang mengandungi bahan antioksidan yang tinggi.

Antioksidan ialah molekul yang berinteraksi dengan radikal bebas dan memusnahkan chain reaction tadi tanpa merosakkan sel.

Vitamin C, Vitamin E, Vitamin A adalah contoh antioksidan yang biasa kita dengar. Satu lagi antioksidan yang sangat hebat ialah resveratrol.

One study demonstrated that resveratrol was 95% efficient at preventing lipid peroxidation, compared to 65% for Vitamin E and 37% for vitamin C

Resveratrol mempunyai kuasa yang berganda-ganda dari vitamin C dan vitamin E.

Vivix mengandungi kandungan resveratrol yang tinggi dan bertindak sebagai antioksidan yang sangat berkuasa. Antioksidan ini seolah-olah ‘pengutip sampah’ dalam tubuh manusia.

Bila kita merokok, banyak toksin yang terkumpul  dalam badan kita. Jadi antioksidan inilah yang membersihkan tubuh kita dari toksin tersebut sehingga satu tahap, apabila toksin-toksin tersebut sudah hilang atau berada pada tahap minima, antioksidan tersebut akan terus ‘mengutip’ toksik-toksik baru daripada memasuki tubuh.

Jadi, jika anda mengamalkan pemakanan dengan antioksidan yang tinggi dan pada masa yang sama anda merokok, rokok tersebut tidak akan berasa sama lagi. Anda tidak lagi akan merasa nikmat merokok atau ketagih untukk terus merokok. Lama-kelamaan anda akan berhenti.

Selain daripada itu, Vivix juga membantu memulihkan sel-sel anda yang rosak akibat radikal bebas tadi dan menjadikan anda lebih sihat dan berseri.

Antioksidan seperti vitamin C, resveratrol dan vitamin E juga membantu mengurangkan stress dalam proses nak berhenti merokok. Jadi ini mungkin membantu.

Satu lagi senario yang paling ditakuti ialah peningkatan berat badan selepas berhenti merokok. Apabila merokok, bahan kimia tadi telah memusnahkan vitamin C dan nutrisi lain dalam darah dan tubuh.

Apabila tubuh kekurangan vitamin C, kebolehan tubuh untuk mengemulsi dan membakar lemak akan menurun dengan signifikan, jadi dengan pengambilan vitamin C dan antioksidan yang lain dalam jumlah yang betul dan mencukupi selepas berhenti merokok akan membantu anda membakar lemak dengan lebih baik dan mengelakkan pertambahan berat badan. Best kan?

Dengan Vivix, setakat ini, inilah produk yang mengandungi antioksidan yang tinggi dan selamat pada tubuh. Jadi, jika anda ingin berhenti merokok, ini mungkin produk yang paling sesuai.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik untuk diri saya dan keluarga saya. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee.

Saya pasti, anda pun pasti inginkan yang terbaik untuk diri anda dan juga keluarga bukan? Kini, pilihan ditangan anda. Semoga perkongsian saya pada kali ini memberi manfaat kepada anda.

Anda rasa perlukan suplemen tapi tak tahu bagaimana nak bermula?

For more info and to order/join Shaklee, anda boleh klik je button “Contact Me” kat bawah ni:

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna, Insyaallah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Jom Sihat, Jom Nutrisi , Jom Makan Shaklee !

Thanks for reading this entry !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge